ADAS: Yolda Güvenlik Ondan Sorulur

 

Gelişen teknoloji ile birlikte otomobiller daha güvenli ve konforlu bir hale geliyor. Özellikle güvenlikle ilgili otomobil teknolojilerinin başında ADAS, yani Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri geliyor.

ADAS Nedir?

ADAS, İngilizcesi Advanced Driving Assistance System olan ve Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri olarak Türkçeleşmiş bir teknolojidir. Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri, sürüşü daha güvenli ve kolay hale getirmeye yarayan çeşitli yazılımlar, kameralar, sensörler gibi her türlü teknolojik donanımı kapsar. Bu teknolojik donanımlar, insan hatasından kaynaklanabilecek sorunları ve kazaları ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Sürücüler için sunulan bu teknolojik destek, bir bilgi sağlama ve uyarı aracı da olabilir, gerektiği zamanlarda otomatik olarak harekete geçen önleyici bir sistem de.

ADAS Neden Önemli?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılında kara yolunda toplam 1 milyon 314 bin 136 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 79 bin 65 adedini maddi hasarlı, 235 bin 71 adedini ise ölümlü-yaralanmalı trafik kazaları oluşturuyor. Ölümlü trafik kazalarının yüzde 89'u sürücü hatalarından kaynaklandı. Bu istatistikler göz önünde bulundurulduğunda sürücülere destek sağlayan ADAS'ın önemi daha iyi anlaşılıyor. Çünkü bu sistemler, sürücülerin fark edemediği tehlikelere karşı uyarı sağlıyor ve muhtemel bir kazanın önüne geçiyor.

Öne Çıkan Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri

Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) işlevlerine bakıldığında güvenlik, sürüş ve park kategorilerine ayrılabilir. Özellikle kameralar ve sensörler, bu sistemlerin en önemli parçalarıdır. ADAS'lerin bazılarının ne işe yaradığına ve nasıl çalıştığına bakalım:

  • Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (Adaptive Cruise Control)- ACC

Bu sistem, aracın güvenli takip mesafesini korumasına yardımcı olur. Önünüzde başka bir araç seyir halinde ise, radarla bu aracın mesafe ve hızı algılanır. Aracınızın hızı da öndeki aracın hızına göre belirlenir. Sistem bu şekilde, öndeki aracın ani fren yapması gibi durumlarda kaza ihtimalini ortadan kaldırmayı amaçlar.

  • Uzun Far Asistanı (Adaptive Front Light) - AFL

Saatte 35 km ya da üzerinde bir hızla ilerliyorsanız, bu sistem ön camda bulunan kamera yardımıyla yol durumunu inceler ve kısa/uzun farlar konusunda otomatik tercihler yapar. Böylece özellikle ani gelişen yetersiz ışık koşullarında uzun farlara otomatik geçişle daha güvenli bir sürüş imkânı sağlar. 

  • Ön Çarpışma Uyarısı ve Otonom Acil Durum Freni (Automatic Emergency Braking) - AEB

Sürücüden, başka bir araç ya da yayadan kaynaklanan kazaların önüne geçilebilmesinde bu iki sistemin önemi büyüktür. Sistemin çalışma prensibi, radar ve ön camdaki kamera ile yolun incelenmesine dayanır. Aracınızın önünüzdeki bir araca ya da yayaya çarpma ihtimali doğduğunda, sistem sizi uyarır. İşitsel ve görsel bu uyarıya tepki gelmez ve çarpışma ihtimali artarak devam ederse bu durumda otomatik müdahale devreye girer; araç otonom acil durum freni ile muhtemel bir kazayı önlemeye çalışır.

  • Kör Nokta Uyarı Sistemi (Blind Spot Detection) - BSD

BSD, arka tamponun iki kenarındaki sensörün aracın arka çapraz bölgelerindeki yol koşullarını incelemesiyle çalışır. Saatte 30 km ve üzerinde bir hızınız varsa, sensörler devreye girer ve inceleme başlar. Dış dikiz aynalarınızın kör noktalarında bir araç algılandığında aynalarda uyarı ışığı yanar. Şayet buna rağmen aynı yöne dönüş sinyali verirseniz, bu kez uyarı ışığı yanıp sönmeye başlar. Bu sistem özellikle yüksek hızlı otoyol sürüşlerinde veya şerit değişikliği sırasında sürücülerin fark edemeyeceği kör noktalardaki tehlikelere karşı riskleri azaltmaya yardımcı olur. 

  • Kapı Açma Uyarısı (Door Open Warning) - DOW

Trafikte sık yaşanan manzaralardan biridir: Park etmiş olan ya da duraklama yapan aracınızın bir kapısı açılmak üzeredir. Ancak arkadan araçlar ve yayalar geliyor olabilir. Bu durum, araçtan inecek kişi için olduğu kadar örneğin hızla yanınızdan geçecek bir bisikletli için de tehlike oluşturabilir. İşte Kapı Açma Uyarısı, bu gibi tehlikeli durumları algılamak için vardır. Aracın arka tamponundaki sensörler, yaklaşan cisimleri algıladığında yine dikiz aynalarında yanan bir ışıkla tehlike işareti verilir. Aynı yöndeki kapı açılmaya çalışıldığında ışıklar bu kez yanıp sönerek ikaz verir. 

  • Şerit Takip Asistanı (Lane Departure Warning & Lane Departure Prevention) - LDW/LDP 

Sistem, şeritten ayrılmaya karşı uyarı vererek ve şeritten ayrılmayı önleyerek çalışır. Bunun için saatte 60 km ve üzerindeki hızlarda hareket halindeyken ön camdaki kamera aracılığıyla yol durumu incelenir. Bu inceleme sırasında şerit çizgileri de algılanır. Eğer araç sinyal vermeksizin şeridinden ayrılırsa görsel ve işitsel uyarıların yanı sıra direksiyon da titreşim ile sürücüyü ikaz eder. Uyarının dışında şeritten ayrılmanın önüne geçmek için sistem direksiyon desteği de sağlar. 

  • Geri Manevra Çapraz Trafik Uyarısı - Fren Destekli (Rear Cross Traffic Brake & Rear Cross Traffic Alert)

Dikey park konusunda sürücüye büyük kolaylık sağlar. Geri manevra yaparken arka tampondaki sensörler, aracın kör noktasındaki yaklaşan araçları algılar. Ardından da sürücüye hem görsel hem işitsel uyarı verir. Bu yaklaşma bir çarpışma riskine dönüşüyorsa bu durumda sistem fren yaparak kazanın önlenmesine katkı sağlar.

BYD Ayrıcalığı Güvenlikle Buluşuyor

BYD’nin elektrikli otomobilleri de sunduğu konforun yanı sıra bu akıllı sistemlerle daha güvenli bir sürüş imkânı da sağlıyor. Örneğin BYD ATTO 3 kullanıcıları Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Geri Manevra Çapraz Trafik Uyarısı, Kapı Açma Uyarısı, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Ön Çarpışma Uyarısı ve Otonom Acil Durum Freni, Şerit Takip Asistanı, Uzun Far Asistanı gibi sistemlerle trafikte güvenliğinizi artırır. 

BYD’nin elektrik tabanlı bir hibrit sistem olan Super DM teknolojisi ile donatılan modeli BYD SEAL U DM-i ise özellikle aileler için yedi adet hava yastığı, Acil Durum Şerit Takibi, Ön Çarpışma Uyarısı ve Otonom Acil Durum Freni, Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi, Lastik Basınç Görüntüleme Sistemi gibi birçok aktif ve pasif güvenlik teknolojisiyle donatılmıştır.

BYD otomobil modellerinde bulunan gelişmiş güvenlik destek sistemlerinin tamamına broşürlerden ulaşabilirsiniz.

BYD ATTO 3 Teknik Özellikler ve Donanım

BYD SEAL U DM-i Teknik Özellikler ve Donanım